![](/media/lib/106/n-gruby-d4f99287736f53004e87e34abb45bb0e.jpg)
Styl życia matki ma duży wpływ na ryzyko otyłości u dziecka
5 lipca 2018, 09:24Dzieci matek prowadzących zdrowy styl życia są narażone na znacznie mniejsze ryzyko otyłości, niż dzieci matek, które takiego stylu nie prowadzą. Ryzyko takie jest najmniejsze u dzieci matek utrzymujących prawidłową masę ciała, regularnie aktywnych fizycznie, które nie palą, odżywiają się zdrową dietą i piją niewiele alkoholu.
![](/media/lib/146/n-kukurydza-b2c823acaf0415b594d29f3f91ee87cd.jpg)
Rośliny GMO pomagają uprawom roślin niemodyfikowanych
15 marca 2018, 15:45Jedną z olbrzymich zalet GMO jest fakt, że rolnicy uprawiające tego typu rośliny mogą używać mniej pestycydów, które są często szkodliwe dla człowieka i zwierząt innych niż szkodniki upraw. Literami „Bt" oznacza się rośliny, takie jak kukurydza, soja czy bawełna, które po modyfikacji zawierają gen pochodzący z bakterii Bacillus thuringiensis
![](/media/lib/138/n-sawanna-45532824374625c938a7f74adc787e80.jpg)
Pasterze od tysięcy lat udoskonalają afrykańską sawannę
30 sierpnia 2018, 12:32Pasterze epoki kamienia, którzy przybyli do wschodniej Afryki przed 3500 lat, nie zdegradowali, wbrew temu co się uważa, sawanny, ale zmienili jej szatę roślinną na lepszą, mówi profesor Stanley Ambrose z Washington University. W miejscach, w których przebywali, zwiększyła się różnorodność, stabilność i odporność ekosystemu, dodaje uczony.
![](/media/lib/306/n-pies-2d5a786b083d73b74e463836b2a77156.jpg)
Sztuczna inteligencja uczy się, jak być psem
13 kwietnia 2018, 08:03Naukowcy z University of Washington i Allen Institute for AI nauczyli system sztucznej inteligencji reagować jak pies. Wykorzystali przy tym dane zebrane od prawdziwego zwierzęcia. Szczegóły badań zostaną przedstawione podczas Conference on Computer Vision and Pattern Recognition.
![](/media/lib/316/n-royer-91e625cf5045e02829141c6b0216b9f2.jpg)
Ludzie nieświadomie zjadają plastik
24 października 2018, 10:55W ludzkich odchodach znaleziono mikroplastik, co sugeruje, że jest on rozpowszechniony na samym szczycie łańcucha pokarmowego.
![](/media/lib/161/n-kropla-d46798eeb023e5ac3bf8bddf9623ce37.jpg)
Najszybszy podgrzewacz wody. Do 100 000 stopni w mniej niż pikosekundę
16 maja 2018, 06:39Potężny laser rentgenowski został wykorzystany do podgrzania wody od temperatury pokojowej do 100 000 stopni Celsjusza w czasie krótszym niż 1/10 pikosekundy. W czasie eksperymentu powstał egzotyczny stan wody, a naukowcy mają nadzieję wykorzystać go do badań nad właściwościami życiodajnego płynu
Wodny aerobik ulgą dla ciężarnych
26 lipca 2006, 16:15Aquaaerobik pomaga złagodzić bóle miednicy i krzyża u ciężarnych kobiet, donoszą szwedzcy naukowcy.
![](/media/lib/321/n-zolwczlowiek-834daf1f5adb8b8b6e4cba5c1964df03.jpg)
Wszystkie żółwie morskie zjadają mikroplastik
5 grudnia 2018, 11:27Badania ponad 100 żółwi morskich, reprezentujących wszystkie siedem gatunków żyjących w trzech oceanach, ujawniły, że w jelitach każdego z osobników znajdował się mikroplastik.
Antynowotworowa kapusta
11 października 2006, 08:18Kapusta może odgrywać kluczową rolę... w niszczeniu komórek raka piersi, poinformowali badacze z Medical Research Council.
![](/media/lib/322/n-zyly-5525b60cdbea99277f135a42d176c1d5.jpg)
Neurofilamenty: nadzieja na wczesne wykrywanie alzheimera za pomocą badania krwi
22 stycznia 2019, 11:23Mózg zaczyna się zmieniać, a neurony ulegają powolnej degradacji na wiele lat przed pojawieniem się objawów choroby Alzheimera (ChA). Niemieccy naukowcy wykazali, że oporne na rozkład białko z surowicy można wykorzystać do wczesnego i precyzyjnego monitorowania postępów ChA.